Boj s tesnobo

 

Ko imamo občutek da ne bomo našli izhoda...

 

 

Kaj je tesnoba?

Tesnoba (ali anksioznost) je vrsta strahu, ki nastane takrat, ko oseba oceni, da ne zmore več obvladovati življenjskih težav. Čustvo tesnobe je dobilo ime po opisu občutka oseb ob tem čustvu - “tesno” jim je v prsnem košu kot, če bi jim nekaj pritiskalo na prsni koš in zaradi tega težko dihajo.

Ali je tesnoba vedno znak bolezni?

Ne, tesnoba je čustvo, ki je sicer vedno neprijetno, ampak ni nujno bolezen. Kot bolezen ga ocenimo, kadar pomembno vpliva na kvaliteto življenja. V določenih življenjskih situacijah je tesnoba ustrezna (huda telesna bolezen, nagla in bistvena družbena sprememba, kot je recimo vojna ipd.). Kljub “ustreznosti” tesnobe, pa jo zdravimo, če je moteča za osebo, ki jo doživlja.   

Katere so anksiozne motnje?

Med anksiozne motnje štejemo fobične anksiozne motnje (agorafobija, socialna fobija), specifične fobije (klavstrofobija, živalske fobije..), panično motnjo, generalizirano anksiozno motnjo, mešano depresivno-anksiozno motnjo ter obsesivno kompulzivno motnjo.

Anksiozne motnje so najbolj pogoste duševne motnje, saj na primer za panično motnjo vsaj enkrat v življenju zboli 1 - 4% populacije in vsaj en panični napad doživi kar trikrat več ljudi. Agorafobija ima vseživljenjsko prevalenco 2 - 6%, specifične fobije okrog 10%, socialna fobija 3 - 13%, obsesivno kompulzivna motnja 2 - 3%.  Ženske zbolijo za anksiozno motnjo dvakrat bolj pogosto kot moški.

Zdravljenje

Pri zdravljenju uporabljamo farmakoterapijo in psihoterapijo. Zdravila, ki se najbolj pogosto uporabljajo v zdravljenju anksioznih motenj,  so antidepresivi iz skupine selektivnih zaviralcev ponovnega prevzema serotonina in benzodiazepini (v akutni fazi). Psihoterapija je pri anksioznih motnjah zelo učinkovita. Raziskave so pokazale, da je učinkovitost kombinacije farmako- in psiho- terapije bistveno večja od učinkovitosti same farmakoterapije ali same psihoterapije. Zato, v težjih primerih, toplo priporočam kombinacijo psihoterapije in zdravil, v blažjih primerih pa se splača poskusiti samo s psihoterapijo. 

Na spletni strani MedOverNet, kjer moderiram Zdravstveno posvetovalnico “Splošna psihiatrija”, mi lahko zastavite vprašanje na temo anksioznosti!  

Preberite tudi članek Anksiozne motnje- osnovna dejstva

 

Image courtesy of Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net